Haber Ara

3 Mayıs 2011 Salı

Belenobası köyü sulama suyu istiyor


Baraj boşa akar, Karpuzlar havaya bakar
Manavgat ilçesinin Belenobası ve Saraçlar köyü sulama suyu istiyor. Karpuzlar erken ilkbaharda ekilerek yağmur suyu ile derelerden motorlarla basılan su ile sulanıyor. Bölgenin ve Antalya’nın sebze ve karpuz deposu olan Belenobası ve Saraçlar köylüleri güzün yağmur yağınca brokoli, karnabahar (Çiçek), Ispanak, soğan ekiyorlar. Baharın erkenden ektikleri karpuzları tünelde büyüterek ekmeklerini çalışarak çıkartıyorlar. Sulama suyu sıkıntısı çeken köylüler yağmur suları ile derelerde biriken suları motor ile basarak damlama sistemi ile suladıkları karpuzlara bakarak para kazanıyorlar. Yağmurların az olduğu ve kurak havalarda ise tankerlerle çevreden getirilen sularla karpuzları suluyorlar. Yeterince su bulamayan karpuzlar susuzluktan telef oluyor. Yaptığı karpuz festivalleri ile ününü her tarafa duyuran ve karpuzcular olarak tanınmaya başlayan Belenobası köyüne karpuz festivaline gelen Milletvekilleri ve siyasiler sulama suyu sözü verip gitmişler. Ne sulama suyu gelmiş, nede arayıp sormuşlar. Muhtar ve vatandaşlar su sıkıntısından yeterince mahsul alamadıkları belirterek siyasilerden yardım bekliyorlar ve karpuz festivallerinde verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyorlar. Yaklaşan 12 Haziran genel seçimleri öncesi ise siyasilere karşı mesafeli duruyorlar. Biz siyasilerden hizmet ve sulama suyu istiyoruz, yalnız seçimlerde ve Karpuz festivallerinde bizi hatırlamasınlar. Ya verdikleri sözleri yerine getirsinler ya da bizden oy isteme gelmesinler oylar sulama suyunu getirene diye tepkilerini belirtiyorlar. Genel seçimler öncesi siyasilerin ve yetkililerin nasıl bir yol izleyeceği ve yapacağı açıklamalar ise merak konusu. İbradı gazetesi olarak Belenobası ve Saraçlı köylerinin ve Mahallerinin sulama suyunu gündeme getirerek yetkililere ve siyasilere iletiyoruz. Biz kararlı yayınımıza devam ederek Sulama suyu sorunun çözümü ve hangi siyasilerin ne sözü verip bir daha uğramadığını ve yapılan açıklamaları yayınlamaya devam edeceğiz.
Belenobası köyü Muhtarı Halim Demirtaş “Belenobası Köyümüz için çalışmalarımız devam ediyor. Köyümüzün sulama suyunun projesi 1985 de 3 tane proje çizdiler. DSİ ara sıra gelip bakıp gidiyorlar. Köyümüzde sulama suyunda çok sıkıntılıyız. Köylüler yağmur yağınca kışlık sebze, baharın karpuz ekiyorlar, yağmur yağmazsa ektikleri sebze ve karpuzları tankerle getirdikleri sularla suluyorlar. Bu da sıkıntılı ve masraflı oluyor, verim kaybı yaşanıyor. Daha önce karpuz festivallerinde milletvekilleri ve siyasiler söz verip gittiler. 2 yıldır maddi imkânsızlıktan dolayı karpuz festivalini yapamıyoruz. Vekiller seçimden seçime değil her zaman gelmeli ve verdiği sözü yerine getirmelidir. Biz sözünü tutan aradığımızda hizmet edecek vekil istiyoruz. Telefonda aradığımda irtibat kurduğumda hayır yapamam demeyen vekillerimde var sağ olsunlar var olsunlar. Vekiller bir söz verip giderler bir daha göremeyiz, biz hizmet ve sulama suyu istiyoruz “ dedi.
Belenobası köyü Sığırcılar Mahallesi eşraflarından Mehmet Coşar “Güzün yağmurlar yağıp toprak suya doyduğu zaman Ekim Kasım aylarında çiçek (brokoli) soğan, ıspanak, karnabahar gibi ürünler ekiyoruz, Mart ve nisan aylarında kesiyoruz. Köyümüzde 5-6 yıl karpuz festivalleri oldu, Milletvekilleri barajdan köye sulama suyu getireceğiz dediler. Yıllardır sulama suyu gelmedi, ne su getiren, nede siyasilerden milletvekillerinden bir daha uğrayan olmadı. Karpuzları dereden motorla suluyoruz. Baraj köyümüze 5 km. mesafede bulunmakta. Barajın eğilimi buralardan köyümüzden çok yüksek. Barajdan suyu salıverseler her tarafı sular. İnsanımız çalışkan, Manavgat’ın en çalışkan köyü. Oy istemeye geliyorlar oy bitince gidiyorlar. Siyasilerden acilen sulama suyu bekliyoruz” dedi.
Belenobası köyü eski Muhtarı Ali Coşar “Belenobası Köyümüzde ve mahallelerimizde sulama için akarsu yok. Ektiğimiz sebzeleri ve karpuzları yağmur suyundan biriktirme sularla dere ile kuyulardan ve tankerlerle getirdiğimiz sularla suluyoruz. Köyümüze ve mahallemize sulama için bir suda gelmedi. Köyümüzün arazisi susuz arazi. Zamanında yetkililer gelip Belenobası ve Saraçlı olarak bir sulama projesi yaptılar, benim bilgime göre proje 1998 yılında proğrama alındı. Proje işleme konulmadı. Ben görevden ayrılalı 13-14 yıl oldu. Karpuz festivaline gelen milletvekillerinin il encümenlerinin sulama suyunun yapılacağının sözünün verildiğini duydum. Milletvekilleri festivalden festivale ve seçimden seçime gelirler. 2 yıldır karpuz festivali de yapılmıyor. Yetkilerden önce arazilerin sulanması için sulama suyu istiyoruz. Yollarımız geçici olarak yapıldı, daha iyi hale getirilmesini düzeltilmesini istiyoruz. köyümüz yetiştirdiği karpuzlarla karpuzcu köyü oldu ama yaz bitkileri brokoli, çiçek(karnabahar) ıspanak soğan, yeşilot ekilmekte. Köyümüz Antalya, Alanya arasında sebze ve karpuz ihtiyacını karşılıyor inşallah yetkililer sesimize kulak verirde sulama suyu gelir“ dedi.
Belenobası Köyü Sığırcılar Mahallesi sakinlerinden Mustafa Coşar “Köyümüze kışın sebze ve baharın karpuz ekilir. Ekilenler yağmur suları ile sulanır, fakat sular 4 gün sonra gider ve ekilen mahsul yanar. Milletvekillerinin ve siyasilerin karpuz festivalinde verilen sözler köyü çıkınca unutuluyor. Yollar bozuk, tamir gerekiyor, sulama suyu gerek. “ dedi.
Fatma Kansu “ biz çiftçilikle uğraşıyoruz, karpuz ve sebze ekiyoruz. Ektiğimiz mahsülleri dere suyu ile suluyoruz. Şu araa kadar bir şey olmadı. Dere suyu ile mahsülleri suluyoruz oda yeterli olmuyor traktör ile ırmaktan su getirip suluyoruz.
Belenobası Köyü Sığırcılar Mahallesi sakinlerinden Fatma Kansu “ Çiftçilik yaparak geçiniyoruz, kışın brokoli ve çiçek, baharın karpuz ekiyoruz. Köyümüzde sulama suyu olmadığı için dereden motor ile basılan su ile sebze ve karpuzları suluyoruz. Yetkililerden sulama suyu istiyoruz” dedi.
Belenobası Köyü Sığırcılar Mahallesi sakinlerinden Ali Coşar “Köyümüzde sulama suyu olmadığı için, dereye döşediğimiz borulara dereden motorla su basarak ektiğimiz karpuzları damlama yaparak suluyoruz. Yağmur olmadığı zaman traktörle getirdiğimiz su ile sulama yapıyoruz, buda zor oluyor. Karpuz festivalinde ve seçimlerde milletvekilleri ve siyasiler sulama sözü verip gittiler verilen sözler gerçekleşmedi. Siyasilerden verilen sözlerin yerine getirilmesini ve sulama suyu istiyoruz “ dedi.
Belenobası Köyü Sığırcılar Mahallesi sakinlerinden Salih Akkuş “Köyümüzde çiftçilik yapıyoruz, sulama suyumuz yok. Tünellere karpuz ektik, yağmur yağınca sularız, yağmur bitince kurur, festivallerde siyasiler köyünüze sulama suyu getireceğiz dediler, hepsi boş, yetkililerden verilen sözleri yerine getirmelerini ve sulama suyu istiyoruz, su olsa daha iyi verim alırız” dedi.

Hiç yorum yok: