Haber Ara

6 Ağustos 2013 Salı

Yangın çıkarttılar, Keçileri saldılar






     Antalya’nın İbradı İlçesinde 2 km. mesafede bulunan Tozak mevkiinde zirraat sahasında  geçen yıl yapılan ve tartışma konusu olmaya devam eden keçi çiftliğinde hazine arazisininde çıkardıkları yangında yaklaşık 20 dönüm hazine arazi ve içindeki ağaçlar yanarken yangını Orman işletme Müdürlüğünün aranzörlürinin ve hava destekli helikopterlerin yardımı ile güçlükle söndürülürken sebze ve meyve bahçeleri zarar gördü. 22 Temmuz 2013 günü saat 16.00- 16.30 civarında çıkan yangında yaklaşık 20 dönüm hazine ve Ormanlık alan yanarken, bu alanda bulunan çok sayıda  meşe, Ardıç ve gesseri ağaçları ve fidanlarıda yandı. Yangın CHP Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Devlet İlkay Öncel’in keçi çiftliğinin kenarından Hazine arazisins çevirme girişiminde bulunduğu çevrili tel çitin kesilmesinden ve çevrilecek yere çekilmesinden yaklaşık 2-2.5 saat sonra çıkması ve tedbir alınmaması ve birkaç gün sonra bu bölge çiftlikteki keçilerin salınaraak otlatılması, şüphe yaratırken, kafaları karıştırmaya devam ediyor. Devletin prejesi gereği hibe destekli yapılan keçi çiftliğine geçen yıl yaklaşık 600-650 keçi geldiği öğrenilirken, keçilerin bakımsızlıktan, açlıktan ve hastalıktan çoğunun telef olduğu, ölen keçilerin etrafa ras gele atılması sonucu çiftlikte beslenen ve dışarıdan köpeklerin keçilerin leşlerini yemeye gelen başıboş köpeklerin tehlike saçması ve Şehit Babası Ali Bostanoğlu’nu da ısırması neticesinde ve salgın hastalık tehlikesine karşı bu bölgede oturan vatandaşlar tarafından İbradı Kaymakamlığına şikayet dilekçesi verilmişti. Yangının üzerinden birkaç gün geçerken bu bölgeye çiftlik tarafından keçilerin salınarak otlatılması şüpheliri doğulayıp artırıyor. Yetkilileri bu olayın aydınlatılması ve gereğinin yapılması için göreve davet ediyor ve kamuoyu adınamerak edilen konuları soruyup, gerekli yerlerden cevaplarını bekliyoruz.
  SORUYORUZ ?
1- 22 Temmuz 2013 tarihinde çıkan yangın ispiralden çıkan kıvılcım sonucu kaza nedeniyle çıktığı iddia ediliyor. Yangın çıkmadan en az 2.  2.5 saat önce demirler ve çit tel kesilmiş hazine arazisine çekilmek üzere yukarı çekilmişti. Çekilen teller ve kesilen demir direkler yanan yerin içinde kaldığı görülüyor. O gün 5-6 işçi orada çalışıyordu, neden tedbir alınmadı?
2- Bir amaç ve kasıt yoktu da neden yangın yerinde incelemeler tamamlanmadan keçiler bu bölgeye otlamaya salındı ? Keçilerin bu yanan bölgeye salınması şüpheleri artırmıyor mu?
3- Tozak bölgesi ziraat yasak sahası olmasına rağmen ve keçilerin bu bölgeye salınmasında bazı yetkililerin ihmalimi var, yoksa kollanıyorlar mı ?
4- Bu keçi çiftliğinin yapıldığı yerin altında kalacak olan İbradı ana su şebeke hattı niçin yerel yönetim tarafından değiştirildi?
5- Dere yataklarına inşaata izin verilmezken neden keçi çiftliğinin yapıldığı yerin altında kalan dere yataklarınının ve obrukların kapatılmasına izin verildi?
6- Kapanan dere yatakları ve su giderlerinin obrukların kapatılması neticesinde aşırı yağışlarda dolan keçi çiftliği bölgesindeki suların su taşkınına neden olup İlçemiz İbradı  su taşkını tehlikesi ile karşı karşıya, olası su taşkının da can ve mal kaybı olursa bunun sorumlusu kim olacak, keçi çiftliği sahibimi ? yoksa  yerel yönetim mi? Yoksa bu keçi çiftliğinin altında kalan dere yatağını ve obruğu kapatanlarmı olacak?
7- İlçemizde yaz ayları su sıkıntısı olurken geçen yıl keçi çiftliğinin bahçesinde kalan İlçe su şebeke hattının ana tahliyesinde çiftlik tarafından depoya su borusu hortum serilip, dinoma atılıp kablo  çekilip su alandığını bölge halkı ve Belediye Meclis Üyesi İhsan Sarıtaş biliyor, Bu su yerel yönetimin izini dahilindemi alındı, yoksa kaçak olarak mı alındı? İzin verildiyse ne gerekçeyle verildi, verilmediyse yerel yönetimden nasıl işlem yapıldığına dair açıklama bekliyoruz.
8- Bu bölgede yanan Ardıç, Gesseri ve Meşe ağaçlarının sorumlusu kim olacak?
9- Tozak bölgesi ziraat sahası olmasına rağmen çiftlikteki keçileri otlatmak için, hazine arazisi peşinde olan  CHP Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi olan Devlet İlkay Öncel’e biriliri akıl ve verip kollayımıyorlar?
10- Yanan bölgenin  ya özel ağaçlandırma yapılmasını, yada Orman İşletme tarafından ağaçlandıralarak doğanın yeşillendirilmesini istiyor ve bekliyoruz.

Hiç yorum yok: