Haber Ara

24 Mart 2016 Perşembe

İBRADI'DA ALTINBEŞİK İSYANI

Antalya'nın İbradı İlçesinde bulunan dünyanın üçüncü büyük yeraltı gölü mağarası olan  Altınbeşik Mağarası'nın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin Şubat ayı olağan toplantısında 10 yıllığına kiralamak üzere Belediye Encümenine yetki vermesi çevre halkı tarafından tepkiyle karşılanırken  yoğun protestolara neden oldu. Protestocuların bir diğer tepkisi ise Manavgat Çayının çıkış yeri olan Irmak Vadisi üzerinde yapılması planlanan HES'lerdi.
 'Peşkeşe Sessiz Kalma', 'Milli Parklar Korunmalı', 'Köprüye Hayır', 'Altınbeşik Geri Verilinceye Kadar Direneceğiz', 'Talana Son', 'Akarsularımızı, Mağaramızı Özgür Bırakın' 'Mermer Ocakları İstemiyoruz' pankartlarının açıldığı protesto gösterisine İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, CHP İl Başkanı Semih Esen, CHP Kepez ve Muratpaşa Gençlik Örgütleri,  A Platformu (Antalya Burdur Denizli Kaş Paltformu) sözcüsü Hediye Gündüz, Derelerin Kardeşliği Paltformu Antalya Temsilcisi Birsen Tanyeri, DİSK-Genel-İş Antalya Şube Başkanı Cemal Aybar , CHP İbradı İlçe Başkanı Sami Demircioğlu ile CHP Akseki İlçe örgütü destek verdi. Gösteriye yaşlısından gencine pek çok yöre sakini katıldı.  İlçe Merkezi Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen protesto gösterisinde bir konuşma yapan İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru Altınbeşik Mağarasının ilçenin en önemli değerlerinden bir olduğunu vurgulayarak Mağaranın Antalya Büyükşehir Belediyesine kiralanması ile bölgedeki doğal güzelliklerin ve yaban hayatının tahrip edileceği bir sürecin başlayacağını söyledi. Altınbeşik Mağarasının Antalya Büyükşehir Belediyesine kiralanmasının ardından mağaranın belediye şirketlerine ordan da üçüncü şahıslara kiralanıp kiralanmayacağının hiç bir garantisinin olmadığını belirten  Küçükkuru Mağaranın İbradı sınırları içinde olduğunu vurgulayarak mağaraya Akseki yakasından bir  de Köprü yapılmasının planlandığını söyledi. Küçükkuru  'Bizler kendi evimizde kendi toprağımızda misafir olmayacağız. Mağaramızı, ırmağımızı, doğamızı ve yaban hayatımızı tahrip ettirmeyeceğiz. Bu yanlış karardan dönülmesi, İbradılının  öz malı olan mağaranın hiç bir sermaye grubuna peşkeş çekilmemesi için elimizden geleni yapacağız.İbradı Halkı Mağarasını teslim etmeyecektir. İbradı Halkı Köprü yaptırmayacaktır, İbradı Halkı HES'leri yaptırmayacaktır.Cerattepe'de halk kazandı, İbradı'da halk kazanacaktır.' dedi.
CHP İl Başkanı Semih Esen ise konuşmasında   "Burada yapılmak istenenlerin  tamamı sadece bu bölgeden para kazanmak yada bu bölgede faaliyet yapmak isteyen bir zihniyetin ürünü değil. Bir yönetim anlayışının İbradı'ya yansıyan örneklerinden bir tanesidir."dedi. Esen "Ben mahkeme kararlarına saygı duymuyorum ve uymuyorum." diyen bir zihniyetin İbradı'nın doğasına saygı duymasını bekleyemeyiz. Ayrıca İçişleri Bakanının "kanunu boşverin siz yapacağınızı yapın biz yeni kanun çıkarıp suç olmaktan çıkarırız" diyen bir zihniyetin, iptal edilen bir lisans için, mahkeme kararına ve hukuka aykırıymış o yüzden burada bu iş yapılamaz demesi mümkün değildir. İşte bu bozuk düzenin buraya yansımasıdır. Bu bozuk düzenin çözümü ise ortak savunma hattı oluşturmaktır. Bu zihniyete karşı olanlar, mahkeme kararlarına uyulmalı ve saygı duyulmalıdır diyenler, doğayı tahrip etmeyip korunmalıdır diyenler, işçinin köylünün hakkı birkaç kişiye yedirilmemeli herkes emeğinin hakkını almalıdır diyenler, benim vicdanım bu usülsüz uygulamarı kabul etmiyor diyenler, benim bu kötü yönetim anlayışına karşıyım diyenler ancak ve ancak güçlerimizi birleştirerek ülkemizi bu kötü yönetim anlayışından kurtarabiliriz. Başka yolu yok. Birleşelim ve bunlardan kurtulalım" dedi.
Protestoya destek veren çevreci örgütlerin yetkilileri ise konuşmalarında bölgede yapılması planlanan   HES Projelerinin  yaban hayatına ve doğaya vereceği zararlara dikkat çekerek HES'lere ve Mermer Ocaklarına geçit vermeyeceklerini dile getirdiler.
Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı  protesto gösterisinde eylemciler olaysız bir şekilde dağıldı.

Hiç yorum yok: