Haber Ara

24 Mart 2016 Perşembe

KARDELEN FESTİVALİ SONA ERDİ



Her yıl geleneksel olarak düzenlenen İbradı Kardelen Festivali  bu yıl da 6 Mart Pazar günü  ilçe merkezi ve  ilçeye 12 km mesafede bulunan  Beyşehir Karayolu üzerindeki Sülek Yaylasında bir dizi etkinlikle kutlandı. İbradı Belediyesi tarafından bu yıl onuncusu  organize edilen Festival hem yöresel değerleri tanıttı   hem de ilçe dışında yaşayan hemşehrileri bir araya topladı..

Terör olayları nedeni ile eğlence ve konser  etkinliklerinin iptal edildiği festivalde Yöreye ait endemik bir bitki olan Kardelen hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Festivalde  bir konuşma yaparak Kardelen'in önemine değinen Prof. Dr. İbrahim Baktır, doğadan kardelen sökümünün acilen durdurulmasına gerektiğine dikkat çekerek Kardelen bitkisinin ciddi bir tehlike altında olduğuna dikkat çekti.Türkiye'de soğanlı bitki ithalatının 2 milyon doların altında olduğunu söyleyen Prof.Dr.Balkır 'Bu rakam Antalya Sporlu bir futbolcunun aldığı paradan daha az bir rakamdır. Değer mi bu kadar zulme ? Bırakın çiçeklerimiz dağlarımızda kalsın' dedi.

Prof. Dr. Kani Işık,ın bölge için yazdığı bir şiiri  seslendirdiği Kardelen Festivalinde  Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Hazar, Alaeddin Keykubat Üniversitesi Akseki Meslek Yüksek Okulu Ormancılık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlker Çinbilgel de birer konuşma yaparak  bölgedeki endemik bitki çeşitliliğinin ve önemine değindiler. İbradı Belediye Başkanı Av. Serkan Küçükkuru ise konuşmasında Toroslara özgü bir bitki olan Kardeleni tanıtmayı amaçladıklarına dikkat çekerek 'Kardelen, Toros dağlarında 1200-1500 metre yükseklikte kendiliğinden yetişen ve tıbbi ve aromatik bir değere sahip soğanlı bir bitkidir. Bilinçsiz ve plansız toplanması ile doğadaki popilasyonu her geçen gün azalmaktadır. Bu tür festivaller vasıtası  ile halkımızı bilinçlendirerek kardelen bitkisinin gelecek nesillere de taşınmasını istiyoruz 'dedi. 
Kardelen soğanlarının yıllardır bilinçsizce sökülerek ekonomik değerinin altında pazarlandığını da vurgulayan başkan Küçükkuru 'Kardelen İbradı ve yöresi için hayati bir önem taşıyor. Zaten ülkemiz özgü bulunan 6 kardelen türünden sadece ikisi ticari değer taşıyor. Bu iki tür kardelende İbradı civarındaki Toros dağlarında yetişiyor. Bu bitkilerin neslinin tüketilmemesi için üretimi teşvik edilerek planlanmalı, aşırı ve erken sökümü engellenmelidir 'şeklinde konuştu. Küçükkuru kardelen popülasyonunu tehdit eden  bir başka faktöründe bölgedeki mermer ocakları olduğuna dikkat çekti. Festivalde ayrıca Prof. Dr. İbrahim Baktır, Prof. Dr. Kani Işık  ve  Prof. Dr Mustafa Gökçeoğlu'na Kardelen Festivallinin başlangıcından bu güne harcadıkları yoğun emeklerinden dolayı birer plaket verildi. 


İbradı Belediyesi tarafından verilen öğle yemeğinin ardından   Kardelen ve diğer endemik bitkileri  doğal yaşam alanlarında görme fırsatı bulan  ziyaretçiler bölgenin muhteşem manzarası eşliğinde bol bol fotoğraf çektirdiler.



Hiç yorum yok: