Haber Ara

5 Nisan 2013 Cuma

8. İBRADI KARDELEN FESTİVALİ YAPILDI











İbradı İlçesinde  Toros Dağlarında yetişen ender bitkilerden olan Kardelen çiçekleri için
 düzenlenen 'Kardelen Festivali' ilçe merkezine 22 km uzaklıktaki Sülek Yaylasında yapıldı. Bu yıl 8.cisi gerçekleştirilen İbradı Kardelen Festivaline İbradı Kaymakamı Bülent Ay, İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya'nın yanısıra Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Müdürü Doç.Dr.Abdullah Ünlü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof Dr. Neşet Arslan, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Porf. Dr. İbrahim Baktır, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ,Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı  Ali Çandır , Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çetin Budak, Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçül ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını yapan İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya Kardelen Bitkisinin 1200-1500 metre yükseklikte kendiliğnden yetiştiğine dikkat çekerek 'Bu bitki özellikle ilaç yapımında kullanılmaktadır.Bu festivali yapmaktaki amacımız hem bölgemizi hemde bölgemizdeki değerlere dikkat çekmektir. Kardelenler ve yöremizde yetişen endemik bitkilerin yok olmaması ve gelecek nesillere taşınabilmesi için gerekli planlamaların yapılarak halkın bu bitkilerin erken ve bilinçsiz söküm yapmaması konusunda bilinçlendirmesi gerekmektedir.'dedi.
İbradı Kaymakamı Bülent Ay da yaptığı konuşmada yanlızca Toroslarda ve Doğu Karadenizde yetişen Kardelenlerin ticari değer taşıdığına dikkat çekerek 'Kardelen soğanları yıllardır bilinçsizce sökülerek ekonomik değerinin çok altında pazarlanmıştır. İbradı için hayati bir önem taşıyan bu bitki geçerli üretim yöntemleri kullanılarak bilinçli bir şekilde hasat edilmeklidir'dedi.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi  Prof Dr. İbrahim Baktır 'da 8.İbradı Kardelen Festivali'nde yaptığı konuşmada Tüm dünyada 20 çeşit kardelen yetiştiğini bu kardelen türlerinden  yarısının ise ülkemizde bulunduğuna  bunlardan sadece 2. sinin ticari değere sahip olduğuna değindi. Kardelenlerin şiddetli kış koşullarında karlar altında zorlukla yetiştiğine dikkat çekerek 'İbradı 'da bu bitki adına bir festival düzenlenmesi bu bitkinin öneminin  tanıtılması ve Kardelene olan ilginin artması açısından büyük önem taşıyor.  Bu tür festivaller vasıtası ile halkımıza sahip oldukları değerleri tanıtıp bu değerleri sahip çıkmaları konusunda bilinçlenmelerini sağlıyoruz.Türkiye'de yılda 5-6 milyon kardelen soğanı sökülüp yurtdışına gönderilmekte.Yeterli kontrolün ve denetimin olmaması nedeni ile kardelen nesli  tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.Her yıl bilimsel olarak tespit edilen miktarın dışında kardelen sökülmemelidir. Çiçekler tam olgunlaşmadan söküm yapılmamalıdır. Söküm sırasında ortaya çıkan küçük boyutlu soğanlar tekarar ekilmelidir. Ancak bu şekilde kardelen neslini koruyabiliriz'dedi
Antalya Milletvekili Hüseyin Samani ise konuşmasında yöresel değerlerimize sahip çıkılmasının önemine değinerek  'Yöremizdeki kardelen ve benzeri değerlerimiz doğru ve bilinçli üretim ve pazarlama ile yöre halkına kayda değer ekonomik katkılar sağlayacaktır. Uygulanacak üretim yöntemleri ile de bu değerler gelecek nesillerede taşınabilecektir 'dedi.
Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından hazırlanan halk oyunları gösterilerini katılımcılar ilgiyle izledi. Öğrencilerin kardelen şiirleri okuduğu festivalde ayrıca katılımcılar yayladaki kardelenleri ve yörede yetişen diğer bitkileri yerinde inceleme fırsatı buldu. Kardelenlerle bol bol fotoğraf çektiren katılımcılar kartopu da oynayarak stres attı. Festival gecesi İbradı Çarşı Merkezinde düzenlenen  eğlenceye  katılan çok sayıda vatandaşımız ise yöresel sanatçı Hüseyin Dere'nin müzikleri eşliğinde doyasıya eğlendi.

Hiç yorum yok: